Afazia. Notiuni teoretice
- Ana-Maria Gageanu
- Jun 18, 2015
- 3 min read
Afazia este o tulburare dobandita a limbajului manifestata prin imposibilitatea de a intelege sau/si de a elabora limbajul scris/vorbit. Termenul afazie provine de la cuvantul "aphatos" gr. - lipsit de cuvinte, mut. Afazia este un simptom al leziunii centrilor corticali implicati in elaborarea limbajului scris sau vorbit.
Accidentul vascular cerebral ischemic reprezinta aproximativ 80% din totalul accidentelor vasculare cerebrale.
Datorita localizarii ariilor corticale ale limbajului (aria Broca, Wernicke, lobul parietal inferior) in periferia regiunii sylviene, AVC ischemice ale arterei cerebrale medii sau arterei sylviene, sunt principalele responsabile de producerea afaziei.
Aceste AVC sylviene pot fi superficiale, distrugand ariile corticale ale limbajului, profunde, afectand anumite structuri subcorticale sau complete. Ele determina toate tipurile de afazie, afazia Broca, subcorticala, afazia transcorticala motoria, afazia transcorticala senzoriala, afazia Wernicke, afazia talamica.
Accidentul ischemic tranzitoriu poate produce o afazie care dispare complet in maxim 24 de ore, aceasta manifestandu-se prin paralizii verbale. Accidentele cerebrale hemoragice sunt mai putin frecvente decat AVC ischemice reprezentand 20% din totual accidentelor vasculare.
Tipurile de afazie intalnite in AVC hemoragic sunt: afazia Broca, afazie de tip subcortical, afazie, afazie globala si mai rar intalnim afazie Wernicke.
Formele clinice ale afaziei:
Afaziile nonfluente - Afazia motorie sau expresiva Broca: reprezinta tulburarea expresiei orale si grafice, subiectul pronuntand doar cateva sunete pe care le repeta in orice situatie. Subiectul nu poate sustine un dialog sau un discurs inchegat insa poate emite unele cuvinete cu o structura gramaticala simpla. In afazia expresiva predomina dificultati in producerea actelor motorii implicate in lexie si in grafie, datorate hemiparezei si a leziunii cerebrale in sine. Si intelegerea vorbirii este partial tulburata insa ideile globale sunt relativ corect receptionate. Lexia se conserva mai bine decat grafia, cu exceptia scrisului copiat, unde subiectul reuseste sa-si pastreze, aproape in intregime, performantele grafice. Productia orala este redusa atat prin lipsa de initiativa verbala, prin lipsa cuvantului si prin dificultatile articulatorii. Enuntarea cuvantului care lipseste este facilitata prin schitarea orala a primului sunet sau a primei silabe. Tonul este monoton. Expresia scrisa poate fi complet suprimata datorita unei hemiplegii drepte sau unei aprexii. Lectura prezinta aceleasi dificultati ca si comprehensiunea orala. Comprehesiunea cuvintelor izolate este in general mai buna decat cea a secventelor de cuvinte si structuri gramaticale. Lectura literelor este uneori imposibila (alexie literala).
Afaziile fluente - Afazie senzoriala sau receptiva Wernicke: este caracterizata printr-un deficit de marcat al comprehesiunii limbajului si o productie fluenta, normala din punct de vedere fonetic, dar profund alterata semantic, de neinteles pentru interlocutor. Parafaziile sunt foarte frecvente nu exista deficit de articulare. Apare dissintaxia, erori constand in substitutia in interiorul unei categorii gramaticale sau din categorii gramaticale diferite, dar si de anomalii in pozitionarea cuvintelor in interiorul frazelor. Limbajul scris evidentiaza, in general aceleasi erori ca si limbajul oral.
Afazia globala - este forma ceam mai severa de afazie manifestata la debut prin mutism , iar pe percursul recuperrii printr-o exprimare redusa la cateva sunete sau cuvinte, sau la simple stereotipii. Compehesiunea este sever afectata si in uzele cazuri numai comenzile elementare sunt efectuate. Scrisul este de obicei imposibil si din cauza asocieii frecvente a unei hemiplegii drepte severe.
Pacientul afazic nu este total lipsit de comunicare, nu este total lipsit de expresii verbale ci se observa la acesta o discrepanta intre ceea ce intentioneaza sa realizeze si efectul realizat.
Bibliografie:
"Tratat de logopedie", Emil Verza,
"Afazia. Recuperare si diagnostic", Adriana Dulamea, editura Universitare
http://www.asociatiaromanapentruafazie.ro/
Recent Posts
See AllTransformările afazice reprezintă modificările suferite de cuvinte, acestea fiind: Parafaziile: parafazii verbale care constau în...
Komentarze