top of page

Reflexoterapia 

Reflexoterapia este o aplicaÅ£ie a reflexologiei. Cuvântul reflexologie este compus din „reflex”, care înseamnă o parte ce o reflectă pe alta ÅŸi „logie” care înseamnă studiu. Prin urmare, semnificaÅ£ia sa este „studiul felului în care o parte este conectată la o alta.” 
Din câte se ÅŸtie, reflexologia este veche de peste 4000 de ani. Ea a fost introdusă în Occident spre sfârÅŸitul secolului al XIX-lea, de către medicul specialist în O.R.L., William Fitzgerald, care a descoperit că poate ameliora durerea dintr-o parte a corpului pacientului prin apăsare într-o altă zonă. S-a descoperit că întreg organismul este străbătut de zece canale, zone energetice, invizibile ce sunt dispuse longitudinal, traversând corpul din creÅŸtetul capului până la tălpile picioarelor.
Atunci când apar probleme de sănătate, ele sunt mai întâi de ordin energetic ÅŸi funcÅ£ional, înainte de a deveni organice (excepÅ£ie făcând leziunile produse accidental). Fie că avem o problemă de sănătate, cronică sau acută, fie că ne dorim o modalitate de a reduce tensiunile ÅŸi de a ne îmbunătăţi starea de sănătate, reflexoterapia poate fi răspunsul la problema noastră. DeÅŸi acÅ£ionează pe un principiu similar acupuncturii, reflexoterapia este în totalitate neinvazivă. În locul utilizării acelor, se aplică o simplă apăsare prin intermediul degetelor, la nivelul unor puncte reflexogene de pe picior ÅŸi de pe mâini, având efecte stimulante asupra unor zone specifice din organism. Orice tulburare funcÅ£ională determină depuneri de toxine (deÅŸeuri de metabolism, acid uric, acid oxalic etc.) în punctele reflexogene de pe tălpile picioarelor. Prin masarea punctelor respective se restabileÅŸte circulaÅ£ia energetică ÅŸi sanguină corespunzătoare, ce duce la eliberarea toxinelor ÅŸi astfel înlatură blocajul existent, însănătoÅŸind organul afectat. 


Asist. univ. Viorela POPESCU

Harta reflexogenă

Beneficiile reflexoterapiei:

- încurajează corpul să-È™i vindece singur orice afecÈ›iuneÈ™
- alină efectele stresului. Reflexoterapia reduce stresul prin creare unei stari profunde de relaxare È™i a unei senzaÈ›ii de echilibru È™i de bunăstare.ajuta sistemul nervos sa se se calmeze È™i să funcÈ›ioneze normal. În momentul aplicării reflexoterapiei se stimulează foarte mulÈ›i de nervi din laba piciorului, fapt ce poate conduce la deschiderea È™i la eliberarea canalelor neuronale, ajutând organismul să se întoarcă la ritmul său natural.
Se cunoaÈ™te că în prezent 75% din toate bolile existente sunt asociate stresului. 
- stimulează sistemul imunitar;
- reduce intensitatea durerii;
- îmbunătățeÈ™te circulaÈ›ia sângelui;
- stimulează mișcarea intestinelor;
- elimina deÈ™eurile din organism, curatând corpul de toxine;
- favorizează o stare generală de relaxare;
- creeaza legături mai puternice între oameni, dezvolând relaÈ›ii armonioase între părinÈ›i È™i copii, între parteneri, între oameni si mediul înconjurător;
- favorizează cea mai elementara interactiune între oameni, prin atingerea lor cu mâinile.
- asistă recuperarea post-operatorie prin reducerea durerii și prin accelerarea vindecării.
Homeostază = stare de echilibru corporal È™i mental, ceea ce implică o colaborare armonioasă între fiecare celulă ce alcătuieÈ™te corpul nostru fizic È™i ceea ce transmitem fiecărei celule prin gândurile noastre, prin ceea ce gândim. La dobandirea acestui echilibru doresc să adaug È™i partea subtilă, sistemul energetic, fără de care, consider că nu am putea creea această homeostazie.
Se ÅŸtie că, chinezii foloseau reflexoterapia în paralel cu acupunctura, izvoarele amintind-ul pe doctorul Wang Wei în secolul IV î.Hr. care după ce aplica acele pe diferite puncte ale corpului pe meridiane energetice (sitemul energetic), presa puternic în tălpile pacienÅ£ilor cu policele, rezultatul fiind: dobandirea ECHILIBRULUI - suflet, minte, corp.


Bibliografie: Totul despre reflexoterapie - Louise Keet
Gageanu Dumitrescu Ana Maria

​

Beneficiile reflexoterapiei
bottom of page