top of page
 

La Psihoterapeut 

 

EvoluÅ£ia, în sensul ei cel mai larg, a adus omului numeroase modificări ÅŸi transformări, producându-i astfel ÅŸi numeroase probleme cu care acesta nu se mai confruntase în trecut.

DiferenÅ£ele dintre generaÅ£ii sunt din ce în ce mai puternice, creând astfel diferite conflicte ÅŸi discrepanÅ£e în modul de gândire ÅŸi de reacÅ£ie a tinerilor versus adulÅ£ilor.

De asemenea dorinÅ£a tot mai puternică a indivizilor de a se dezvolta, de a se realiza profesional ÅŸi de a dobândi un statut socio-profesional generează stres, stres care din păcate afectează atât sănătatea fizică cât, psihică cat si echilibrul energetic, atat de necesar vietii. 

EducaÅ£ia, principiile, valorile precum ÅŸi experienÅ£ele de viaţă diferite a fiecărui individ produc într-o relaÅ£ie, dacă nu sunt gestionate corespunzător, diferite neînÅ£elegeri sau conflicte. Åži aÅŸa cum observăm, în ultima vreme, conduc spre destrămarea cuplurilor.

Psihoterapia reprezintă una dintre soluÅ£iile eficiente ÅŸi cu rezultate garantate pentru gestionare eficientă ÅŸi rezolvarea situaÅ£iilor descrise mai sus ÅŸi nu numai. Rezultate garantate atunci când există deschidere, dorinÅ£a ÅŸi implicare în procesul terapeutic din partea celor ce apelează la psihoterapie pentru depăşirea situaÅ£iilor delicate apărute la un moment dat în viaţă fiecăruia dintre noi.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o acÅ£iune psihologică sistematică, planificată ÅŸi intenÅ£ională, având la baza un sistem teoretic conceptual bine pus la punct, exercitată de către un psihoterapeut calificat asupra unui client (Watson, 1963).

Termenul de psihoterapie a fost introdus de psihiatrul englez D.H. Duke în 1872, în lucrarea intitulată “Ilustrori ale influenÅ£ei minÅ£ii asupra corpului în stare de sănătate ÅŸi de boală.”

Urmărind o perspectiva descriptiv-comprehensivă, G. Ionescu defineÅŸte psihoterapia că o formă de tratament psihologic structurată în tehnici ÅŸi metode, aplicată în mod deliberat, în grup sau individualizat, de către un terapeut specializat, omului sănătos aflat în dificultate, căruia îi conferă confort moral ÅŸi o mai bună sănătate, celui cu dificultăţi de relaÅ£ionare, pe care îl ajută spre o mai bună înÅ£elegere, celui suferind somatic, pe care îl conduce spre alinare sau celui alienat, căruia îi dezvoltă capacitatea de orientare în viaţă ÅŸi de resocializare. 

Psihoterapia urmăreÅŸte asistarea ÅŸi depăşirea impasului existenÅ£ial, acest impas fiind generat de: 

  1. evenimente traumatizante;

  2. situaţii limita;

  3. relaţii deficitare, de orice tip;

  4. modificări de mediu cu impact catastrofal în viaţă individului;

  5. afecţiuni somatice, psihice, psihosomatice, etc.

​

 Ana Maria Găgeanu

bottom of page