Accidentul vascular cerebral. Notiuni teoretice
- Ana Maria Gageanu
- May 13, 2015
- 2 min read
Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. Cu cat tratamentul medical este inceput cat mai curand dupa aparitia simptomelor, cu atat mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent.
Sunt cunoscute doua tipuri de AVC: ischemic si hemoragic.
Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului. Cheagul de sange se poate dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul sau poate ajunge in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului. Accidentul vacular ischemic reprezinta aproximativ 80 % din totalul AVC.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sangerare in interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (numita hemoragie subarahnoidiana). Sangerarea in interiorul creierului poate fi rezultatul unei valori crescute pe un timp indelungat a tensiunii arteriale. Sangerarea in spatiul din jurul creierului poate fi cauzata de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arteriala crescuta care nu a fost tinuta sub control.
In cazul in care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sange mare (ischemic), simptomele apar brusc, in decurs de cateva secunde. In cazul in care o artera care este deja ingustata este blocata, de obicei simptomele apar gradat, in curs de cateva minute sau ore, sau mai rar, in cateva zile.
Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral: pacientul trebuie sa se implice cat de mult in recuperarea sa alaturi de membrii familiei sale. Participarea sa la un program de recuperare dupa accidentul vascular cerebral este foarte importanta si necesara.
Terapia fizica, terapia logopedica, psihoterapia, terapia ocupationala sunt necesare si foarte utile in recuperarea pacientului precum si in a-l ajuta pe acesta sa faca fata activitatilor cotidiene si a le relua treptat treptat.
Adaptarea familiei la noua situatie precum si un suport puternic din partea acesteia este foarte importanta pentru vindecarea pacientului.
Bibliografie: "Tratat de logopedie", Emil Verza, editura SemnE
"Afazia. Recuperare si diagnostic", Adriana Dulamea, editura Universitara www.sfatulmedicului.ro
Recent Posts
See AllTransformările afazice reprezintă modificările suferite de cuvinte, acestea fiind: Parafaziile: parafazii verbale care constau în...
Comments